Klicka med Krut

Alla inlägg under juni 2011

Av Emma - 14 juni 2011 10:50

För en som är ganska "rudis" när det gäller datorer och hantering av program så fick jag ett magiskt dokument av Lotta idag!! 1000 tack gumman!!

Jag har fått ett dokument där man kan skriva in poäng på de olika delarna i lydnadsklass 3 och wips så omvandlas allt enligt koeff och man får fram ett slutresultat!! Självklart är ju målet att prestera högt på samtliga moment, men samtidigt är jag medveten om att det kommer att bli svårt i vissa delar.

Nu ska jag se hur många poäng    vi behöver om vi bara får 6 på FF!!   

Av Emma - 13 juni 2011 16:59

Att jag har en hund som piper (mer eller mindre) är väl svårt att ha missat om man läst min blogg & det är få faktorer i vår träning som tar upp så mycket plats i mina funderingar. Tittar jag tillbaka tycker jag att vi kommit en lång väg just när det gäller denna biten, men jag tror att jag alltid kommer att ha det med i mina tankar, funderingar och min planering av träningen. Har man en hund som piper blir man också superobservant på just ljud i alla former. Det finns ingenting som kan irritera mig som PIP!!


Krutan är förövrigt en väldigt tyst hund. Hemma finns en brun herre som skäller mer än gärna, men Krutan hänger ALDRIG på. Någon enstaka gång kan det komma ett skall om de leker väldigt häftigt, men annars aldrig. Jag blir alltid lika förvånad när han skäller och han har ett ganska "fjantigt" skall faktiskt.  


Men varför piper han då???   Jag tror (vet) att det handlar om just förväntan, frustration och alldeles för hög aktivtetsnivå. Och självklart har jag skapat detta genom min träning och inte varit observant på just ljud. Jag har heller aldrig tidigare haft en hund med så hög arbetsmoral och intensitet som Krutan har (vilket jag är evigt tacksam för). I början jobbade jag med att träna väldigt mycket passivitet och bara belönade att han var tyst, men detta fick inte den effekten jag önskade utan skapade om möjligt ännu mer frustration. Det Krutan behöver lära sig är att växla mellan arbete och vila utan att tappa fokus. 


För hur man tränar med eller rättare sagt bort pip finns det säkert lika många lösningar som hundar och vi har testat ganska många. Vårt träning hadlar främst om att hela tiden arbeta i rätt aktivitetsnivå. Att kunna vila när det är paus, att starta upp med rätt sinnesstämning och att kunna hantera utebliven och/eller oregelbunden belöning. Helhetsträning och kedjor är superviktigt just i detta avseendet. Jag försöker att våga använda lek och leksaker som belöning och istället vara superkonsekvent med kriterierna för att få belöning. Alltså för hög aktivitetsnivå -> ingen träning -> ingen belöning.


En annan del är att frivilliga beteenden med stadga måste fär högre värde. Krutan älskar allt som har med fart att göra vilket gör dem "självbelönande" många gånger. Att höja motivationen för att erbjuda beteenden med stadga och fokus är en annan del i vår träning.


Målet för 2011 är att till hösten tävla ett tyst lydnadnsklass III och bli uppflyttade till ELITEN!!!


Bäst att vi sticker och tränar!!


Har du funderingar kring pip, dela gärna med dej!!!

Av Emma - 11 juni 2011 16:50

Passar på att gå in från solen och sitta vid datorn en stund.    Morgonen började tidigt med avfärd mot Östra Ljungby och SSRK unghundsderby. Vi har haft en härlig dag, träffat många vänner och sett fantastiskt duktiga hundar. Krutan har skött sig fint och legat snällt och tittat/väntat vid flera olika stationer. Trots skott, visslingar & applåder så har det kommit ytterst få pip. På vägen hem blev det ett micro pass lydnad och simning   vid Järavallen.

 

Träningen i torsdags blev bra, både planering & genomförande. Kvarmomenten (sitt i grupp) gjorde han fint och satt stadigt även om det kom lite pip vid tillbakagången. Han hade alldeles för hög aktivitetsnivå och jag hade slarvat med förberedelserna.  

Kedjan blev riktigt bra. Han klarade av att bli belönad med boll i ett fartmoment och sedan snabbt gå ner i stress och göra en fin lång transport mot rutan. Alltså har träningen gett resultat och jag ska smyga in bollen som belöning utan att släppa på stress-kriterierna.

Som vanligt hann vi inte träna alla detaljer som stod på planeringen  tiden går så fort när man har roligt. 

I FF är det många delar som måste stämma samtidigt, stressnivå, förväntan, fokus, position, uthållighet, stadga med mera, med mera. Det är stor skillnad mellan ett FF i klass II och klass III, kraven på presition ökar markant. Alltså behöver jag hitta ett sätt att hålla hans förväntan och uthållighet på topp utan att stresnivån och frustrationen tar överhand. Min plan är att fortsätta att arbeta med de små delarna och stresskriterierna samtidigt som hag testar fram en belöning som fungerar optimalt utan att skapa frustrationen.


Vittringsapporteringen gjorde han riktigt bra och den känns säkrare för varje gång vi tränar den. Dock behöver vi backa i hanteringsträningen eftersom att han gjorde ett omtag precis framme hos mig.


Som avslutning gjorde vi ett rutskick på fullt avstånd som han SPIKADE!!!  Han springer med en fantastisk fart ut och tar både min stå och ligg signal direkt!! Vilken kille!!

Åkte hem med en riktigt go känsla i kroppen och längtar redan tills nästa träningspass!!

Och det träningspasset är imorgon och denna gången i Malmö. (nästan hemmaplan) Så den planeringen ska jag sätta mig och göra nu!!

Sedan är det dags för lite grillning  


Kramar från oss   

Av Emma - 9 juni 2011 15:22

Ikväll är det träning med gruppen och denna gången i Veberöd = nästan hemmaplan för oss!!  

Dagens pass har jag under dagen försökt planera så noga som möjligt. Har fått lite nya ideér    till träningsplaneringen som jag ska försöka anpassa så att det passar mej. En hemsida & blogg som jag gärna besöker (bland många) är Anna Ronges. Hon har kloka funderingar när det gäller träning, helt klart värt ett besök om ni inte redan läser den. Nya & mer konkreta frågeställninger i min planering är till exempel "vad vill jag uppnå med träningspasset" & "vad har jag tagit med mig från föregående pass"?

Varje pass tränar jag (oftast) kvarmoment, detalj & kedja/helhet, och här är jag för det mesta ganska bra på att planera. Det är oftast avslutningen som jag missar (eller glömmer bort) vilket faktiskt är kanske det viktigaste, utvärdering och reflektion. Vad fungerade bra? Vad kan jag önska mer av? Vad tar jag med mig till nästa träningspass?


Så kvällens planering ser ut som följande:

  • Sitt i grupp - på fullt avstånd men endast 20 sek. Extern belöning ligger bakom. Innan varsågod, klappa lugn & fin på bröstet.
  • Kedja - Transport till startpunkt -> lägga honom under marsch -> kalla in från ligg, belöna starten -> transport till rutan -> belöna stadga vid kommendering -> skick till rutan, belöna nerläggandet -> skicka till belöning vid väskan.
  • Detaljer - position i FF, vittringsapportering med fokus på sorteringsarbetet, första skifte i fjärrdirigering (extern belöning) & sitt under baklängesgång.

Återkommer med utvärderingen ikväll eller imorgon!!

Av Emma - 7 juni 2011 20:55

i sommarvärmen!! Så det blir inte direkt någon välplanerad träning för oss just nu.    Det blir främst korta pass i trädgården med skiften i fjärren, stegförflyttningar och vittringsapportering. Däremot så har jag försökt komma på ett lättare (som inte är för tidskrävande) sätt att planera & utvärdera den träningen vi gör. Dels för att den ska bli mer effektiv men också ett bättre sätt att utvärdera. I dagsläget så blir det mest noteringar slentrianmässigt i den där anteckningsboken jag köpte i vintras och det är svårt att bibehålla en röd tråd.


Jag försöker också göra en ny kedje-burk som är mer anpassade till där vi befinner oss idag.

Förhoppningsvis kommer jag ihåg videokameran   till träningen på torsdag för att få lite feed-back på fria följet och stegförflyttningarna.

Av Emma - 1 juni 2011 19:13

  Vackrast i världen!   

Presentation

Hos Maria på VIPDOG handlar jag mer än gärna! Ett bra sortiment med hög kvalitet & fantastisk service. Klicka på loggan för att komma till webshopen, väl värt ett besök!! 

 

LYDNADSREGLER

Besöksstatistik

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards